Fedt
Fedt er på trods af eventuelle helbredsfarer ved overdrevet indtag, nødvendigt for os. Fedtet i kosten indeholder essentielle næringsstoffer, bl.a. omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Derudover fås de fire fedtopløselige vitaminer A, E, D og K herigennem.
Fedt er den næststørste kilde til energi i kroppen efter kulhydrat. Specielt ved længerevarende moderat sportsudøvelse, er kroppen i høj grad afhængig af fedt som energikilde.
Der findes forskellige typer af fedt i vores krop, alle med betydning for forskellige kropslige funktioner.
Triglycerider er den form af fedt vi indtager via kosten, samt den form hvori fedt lagres i depoter i kroppen. Kroppens mulighed for at lagre disse fedtdepoter er ubegrænsede.
Triglycerider deles op i mættede, umættede og flerumættede fedtsyrer. Det mættede fedt kaldes ofte ”det dårlige fedt” i og med, at det kan bidrage til udviklingen af hjertekarsygdomme som følge af åreforsnævring, forhøjet blodtryk og forhøjet plasma-kolesterol (kolesterol i blodet).
Mættede og flerumættede fedtsyrer betegnes oftest som ”det gode fedt”, da det er påvist at kunne have modsat effekt end ovennævnte.
En hovedregel er, at det mættede fedt er hårdt ved stuetemperatur, hvor det umættede og flerumættede fedt er flydende.
Det anbefales, at fedt udgør max 30 % af energien fra det samlede daglige kostindtag. Desuden bør max 10 % af den totale energi stamme fra mættede fedtsyrer.
Kolesterol er en anden type fedt, der findes i kroppen, og i den kost vi indtager. Kolesterol er en perlelignende substans, der findes i animalsk væv. Kolesterol er ikke essentielt for kroppen, da vi selv kan danne det naturligt i leveren ud fra fedtsyrer, samt nedbrydningsprodukter af proteiner og kulhydrater. Vi har derfor ikke et behov for at få kolesterol igennem kosten.
Kolesterol findes bl.a. i æg, lever, flødeis, rejer, krebsdyr, doughnuts, oksekød og skinke.
Kolesterol findes ikke i frugter, grøntsager, nødder, korn eller andre ikke-animalske fødevarer. Brød kan indeholde kolesterol, i og med at der kan være tilsat animalske produkter i produktionen heraf, som fx æg.
Det anbefales, at man maximalt spiser 100 mg kolesterol for hver 1000 kcal indtaget per dag. Dette svarer til mellem 150-300 mg dagligt for den gennemsnitlige voksne dansker.