Kostpyramiden

Kostpyramiden ændrer sig i takt med udviklingen og vores livsstil. I den nye kostpyramide er grøntsagerne rykket ned til bunden af madpyramiden, mens ris og pasta er flyttet fra bunden til midten af pyramiden. Kartofler, rugbrød og havregryn forbliver i bunden, så der kun er tale om fuldkornsprodukter, som mætter og giver os et stabilt blodsukker.

Vi skal sørge for at spise masser af grove grøntsager samt grove fuldkornsprodukter da disse fødevarer giver os energi, vigtige vitaminer og mineraler. Der er nu mere fokus på de rigtige typer af kulhydrater i form af stivelse.

Desværre undlader mange i dag rugbrød og kartofler når vi vil tabe i vægt, hvilket er ærgerligt da disse fødevarer er med til at stabiliserer dit blodsukker, holde dig mæt samt sørger for vigtige vitaminer og mineraler. Jeg har igennem mange år haft klienter til kostvejledning, som har sat sig for ikke at spise stivelse fordi vi dagligt bliver bombarderet med at vi skal spise efter stenalderkostprincipperne.

Jeg mener helt klart at vi skal spise mindre stivelse og spise flere grøntsager, men hvor er det vigtigt at vi sørger for at spise rugbrød og kartofler, så det bliver en livsstilsændring og ikke endnu en kur, som er på mode. Så spis rugbrød og kartoffel med måde og god samvittighed.

”Mange af os tror, at hvis vi spiser seks stykker frugt om dagen, så er vores grøntbehov dækket. Men sådan er det ikke, for vi skal spise mindst 300 gram grøntsager hver dag og helst flest af de grove. Derfor er den vigtigste ændring i madpyramiden, at grøntsagerne er flyttet ned i bunden, der, hvor vi skal spise mest fra,” siger Joan Preisler, der er FDB’s specialkonsulent i sundhed.

 

Seneste indlæg

Presse