VAND – hvorfor er det så vigtigt at få væske nok?

VAND – hvorfor er det så vigtigt at få væske nok?

Vi har netop holdt workshop omkring træning og væske. Det er så vigtigt, at få nok vand i løbet af dagen –  især når vi træner samt være opmærksom på ens salt og sukkerbalance. Vi glæder os til næste workshop.

Væske

De fleste danskere drikker for lidt vand i løbet af en dag, hvilket blandt andet går ud over vores fordøjelse. Omkring 70% af vores kropsvægt er vand, hvor hovedparten af denne væske findes indeni cellerne og ca. 20% uden for cellerne. Vi kan derfor se os selv som vandige væsener, som skal have tilført vand dagligt for at kunne leve.

På en almindelig dag uden træning vil du afgive ca. 2 liter væske gennem fordampning, urin og tarm. Hvis du derimod træner eller er fysisk aktiv stiger dette tal markant da din krop ophedes og sveder. Så jo mere fysisk aktiv du er jo mere skal du drikke. Sørg for at drikke løbende igennem hele dagen, da kroppen kun får gavn af lidt væske af gangen.

Hvorfor er væske så vigtig?

Din hjerne: Din hjerne består af 85% vand. Hvis du får for lidt vand kan du få hovedpine, dårlig koncentration og korttidshukommelse. Undersøgelser viser at koncentrationsevnen gradvist falder, når kroppen er udsat for en vandmangel på bare 1 til 2%.

Vand og dit blod: Vores blod består af 95% vand. Vand transporterer vigtige næringsstoffer til cellerne i din krop og fjerner affald fra cellerne. Hvis du får for lidt væske vil denne mekanisme, som regulerer dit blodtryk, ikke fungere optimalt, og det kan resulterer i at blodtrykket hæves.

Vand og din hud: huden er det største organ i menneskekroppen og består af 70% vand. Hver dag mister vi vand gennem fordampning gennem huden. Grundet vores moderne miljø er det yderst vigtigt at vi drikker nok væske da vores hud ellers tører ud. Så drik mere vand, når huden er tør.

Dine celler: hver enkelt celle i din krop er afhængig af vand. Hvis der ikke er vand nok i kroppen kan cellerne ikke udføre deres arbejde med at transportere næring og skaffe sig af med affaldsstoffer.

Vand og dine knogler: Dine knogler består af ca. 22% vand, hvilket bl.a. er med til at sikre den glatte bevægelse af knogleleddene. Hvis du har væskemangel kan du ligeledes mærke det i dine knogler og led.

Dit hjerte: Hjertet består af 77% vand. Studier har vist at væske forbedre måden dit hjerte arbejder på og reducerer risiko for at få hjertesygdomme.

Vand og dine nyrer: Nyrerne består af 80% vand. Deres funktion er at fjerne affaldsstoffer fra kroppen, som er opløselige i vand. Det kan skade nyrerne hvis affaldsstofferne ikke fjernes.

Din lever: Din lever består af ca. 73% vand. Dens funktion er at omdanne kroppens fedt til energi.

Vand og dine lunger: Din krop har brug for vand for at trække vejret. Lungerne består af ca. 80% vand. For at kunne optage ilt og udskille kuldioxid skal vores lunger konstant fugtes med vand. Væskemangel kan gøre det sværere for os at trække vejret.

Så det er bare med at komme i gang med at drikke vand!!!

 

Please like & share:

Seneste indlæg

Presse